Η μειονότητα της Θράκης και η Αριστερά



Στην απόσυρση τροπολογίας που θα άνοιγε το δρόμο στην αναγνώριση σωματείων και οργανώσεων της μειονότητας της Θράκης με τον όρο «τουρκικός-η» στο τίτλο τους, προχώρησε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής. Η αιτία της απόσυρσης ήταν η άρνηση των ΑΝΕΛ να ψηφίσουν την τροπολογία. Όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα και ειδικά σε αυτά που έχουν σχέση με τα “εθνικά θέματα”, ο ΣΥΡΙΖΑ θυσιάζει τη μειονότητα της Θράκης και τα δικαιώματά της στο βωμό της κυβερνητικής συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ. Έτσι, ούτε σε μια τροπολογία, που δεν ήταν και κάτι περισσότερο από εναρμόνιση με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν αποφασίζει να επιμείνει. Με αφορμή την απόσυρση της τροπολογίας αλλά και τη στάση που πρέπει να έχει η Αριστερά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ανένταχτοι και μέλη της Λαϊκής Ενότητας κυκλοφόρησαν κείμενο που ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

“Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, ιδρύθηκε το 1927. Η Ένωση Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής, το 1928. Η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, το 1936. Αυτοί οι σύλλογοι, λειτούργησαν μέχρι το 1983 νόμιμα (δηλαδή δε τα πείραξε ούτε η Χούντα των Συνταγματαρχών) και χωρίς καμία παραβίαση νόμου. Στα στέκια των συλλόγων αυτών γινόταν διάφορες πολιτισμικές εκδηλώσεις, οργανώνονταν συζητήσεις για τα κοινά, μαζευόταν μειονοτικοί ενεργοί πολίτες και ανταλλάζανε απόψεις. Το 1983, με πρωτοβουλία του τότε Υφ.Εξ. Ιωάννη Καψή, η πολιτεία κατέβασε τις πινακίδες των συλλόγων αυτών και τους κήρυξε παράνομους. Και ο μόνος λόγος ήταν οι «συγκρούσεις» με την Τουρκία, που δεν είχαν τελειωμό μετά το Κυπριακό.

Υπάρχει τουρκική μειονότητα (;)

Τώρα, βέβαια, μπορεί να πει κανείς, «Αφού σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης δεν υπάρχουν Τούρκοι στην Ελλάδα, γιατί να υπάρχουν σύλλογοι με όνομα “τουρκικός-η”». Κι όμως, η τουρκική μειονότητα υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει στη χώρα μας.

Όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα, στα χρόνια που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν ομαλές, οι πινακίδες των σχολείων μιλάγανε για τουρκικά σχολεία. Όπως επίσης, το 1952, είχε έρθει ο ΠτΔ της ΤΔ, Τζελάλ Μπαγιάρ να εγκαινιάσει το μειονοτικό λύκειο Κομοτηνής που είχε το όνομά του. Στη αυλή του σχολείου ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και ο Πρόεδρος του Εράνου του Βασιλιά Παύλου και Φρειδερίκης έβγαλαν από ένα λόγο στα γαλλικά τονίζοντας τη σημασία που έχει το σχολείο στην ελληνοτουρκική φιλία. Στη συνέχεια ο Βασιλιάς έδωσε το ψαλίδι στον Πρόεδρο, ο οποίος και έκοψε την κορδέλα και στη συνέχεια όλοι μαζί ξεναγήθηκαν στο κτήριο του σχολείου.

Στα επόμενα χρόνια άρχισαν –χωρίς λόγο– να κατεβάζονται οι πινακίδες που μιλούσαν για τουρκικά σχολεία και να τοποθετούνται αυτές που έλεγαν «Μ/κο σχολείο». Με λίγα λόγια, η μειονότητα της Θράκης ανάλογα με τη θέληση του ελληνικού κράτους μια γινόταν τουρκική, μια μουσουλμανική. Στο τέλος βρέθηκε η λύση του «διαίρει και βασίλευε» και μας ειπώθηκε πως η μειονότητα αποτελείται από τρεις κατηγορίες: τους Πομάκους, τους Ρομά και τους Τουρκογενείς...

...πιστεύουμε πως οι θέσεις της Αριστεράς πρέπει να είναι ξεκάθαρες στο θέμα της μειονότητας της Θράκης:

- Συλλογικός αυτοπροσδιορισμός και για τους Τούρκους, μαζί με Πομάκους και Ρομά.
- Ισονομία και ισοπολιτεία και στις προσλήψεις μειονοτικών μέσω ΑΣΕΠ και Πανελλήνιων στο στρατό, στην αστυνομία, στην πυροσβεστική – και γενικά στο δημόσιο.
- Κλείσιμο του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων, που στην ουσία είναι «προξενείο» μέσα στην χώρα, ώστε με τα λεφτά αυτά απ’ τα κρυφά κονδύλια του ΥπΕξ να δημιουργούνται θέσεις εργασίας στους γιατρούς, καθηγητές, δασκάλους κλπ.
- Κατάργηση του νόμου της Σαρίας και εκλογή Μουφτή ως θρησκευτικού ηγέτη, χωρίς καμιά κρατική εξουσία.
- Εκλογή στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (βακούφια)
- Τακτοποίηση των τίτλων στα αυθαίρετα (πρώτη κατοικία)
- Κατάργηση του νόμου «240 ιεροδιδασκάλων»
- Ιθαγένεια σ’ όσους αναιρέθηκε με το ρατσιστικό άρθρο 19 του κώδικα ιθαγένειας.
- Ίδρυση καινούργιων μειονοτικών σχολείων σε περιοχές που το έχουν ανάγκη.

Αυτά είναι κάποια απ’ τα πρώτα και βασικότερα ζητήματα, πιστεύουμε, που πρέπει να δείξουμε την ειλικρίνεια και τον σεβασμό μας στα ανθρώπινα και μειονοτικά ζητήματα. Και θα είναι ένα μεγάλο βήμα, για να δείξουμε στους μειονοτικούς πως υπάρχει όντως ένας άλλος δρόμος πέρα απ’ τον ελληνικό και τουρκικό εθνικισμό (είτε απ’ τα δεξιά, είτε απ’ τα αριστερά) και αξίζει να παλέψουμε όλοι μαζί για να διώξουμε μνημόνια, τρόικα, ΔΝΤ και υπηρέτες τους… και να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας, σε μια χώρα ελεύθερη, δημοκρατική με αξιοπρέπεια”.

Το κείμενο (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται) υπογράφουν οι: Αχμέτ Γκιουνέρ, Ανένταχτος, Ροδόπη, Ιντζέ Εντανούρ, ΛΑΕ Ροδόπης, Καραγιαννίδης Γρηγόρης, ΛΑΕ Ξάνθης, Μαλκότς Χασάν, ΛΑΕ Ξάνθης, Μιλάνος Δημήτρης, ΛΑΕ Νίκαιας, Μπατζιακούδης Σταμάτης, ΛΑΕ Κουκακίου-Πετραλώνων, Παπαδόπουλος Πέτρος, ΛΑΕ Άρτας, Ρουφηχτός Μάριος, Ανένταχτος, Νέα Ιωνία, Τζώρτης Φώτης, Ανένταχτος, Αλεξανδρούπολη, Τσολάκ Μουσταφά, ΛΑΕ Ροδόπης, Χασάν Ονούρ, ΛΑΕ Ροδόπης, Χασάν Τουργκάι, ΛΑΕ Ροδόπης, Ψαθάς Βασίλης, ΛΑΕ Βόλου.

Ολόκληρο το κείμενο στο Glasnost.gr

• Η τροπολογία, προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των ΑΝΕΛ, επανακατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Η κίνηση αυτή του υπουργού Δικαιοσύνης κάνει τις προτάσεις του κειμένου ακόμα πιο επίκαιρες.