Δημοτική Κίνηση "Ανταρσία στην Ξάνθη". Πολιτική Διακήρυξη και κεντρική εκδήλωση στις 18 Απριλίου 2019 - Δημοτικό Ραιόφωνο


Δημοτική Κίνηση "Ανταρσία στην Ξάνθη" - Επικεφαλής Τζεμαλή Μηλιαζήμ

Κεντρική εκδήλωση: Πέμπτη 18 Απρίλη 2019, 6μμ, Εργατικό Κέντρο



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Ανταρσία στην Ξάνθη
Η Ξάνθη του αγώνα, της ανατροπής και του διεθνισμού
Υποψήφιος Δήμαρχος Τζεμαλή Μηλιαζήμ
 
Οι δημοτικές εκλογές του Μάη είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τον κόσμο του αγώνα και την αντικαπιταλιστική αριστερά. Μια ευκαιρία να φανεί ότι η στροφή του κόσμου προς τα αριστερά συνεχίζεται. Ότι ο κόσμος που έδωσε τη σαρωτική νίκη στο ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015, συνεχίζει να καθορίζει το πολιτικό τοπίο, απομονώνοντας τις κραυγές της δεξιάς, αποδεικνύοντας με τους αγώνες του ότι δεν κάνει πίσω παρά τις δεξιές προσαρμογές και τα ξεπουλήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σπάζοντας στην πράξη τις μνημονιακές επιθέσεις με τη δική του δράση.
 
Στην Ξάνθη, η εργατική τάξη και η νεολαία, πρόσφυγες και μετανάστες, το γυναικείο και το ΛΟΑΤΚΙ κίνημα, έδωσαν μάχες ενάντια στη λιτότητα, τη φτώχεια, την ανεργία, τους φασίστες, το ρατσισμό, το σεξισμό και την οικολογική καταστροφή. Αυτόν τον κόσμο της ανυπακοής και τους αγώνες του στηρίζει και εκφράζει η “Ανταρσία στην Ξάνθη”, δυναμώνοντας τις φωνές που λένε ότι οι ζωές μας αξίζουν περισσότερο από τα ματωμένα πλεονάσματα και τα κέρδη τους, ότι οι εργαζόμενοι έχουν την δική τους αντικαπιταλιστική διέξοδο από την κρίση.
 
Θέλουμε να δυναμώσει η φωνή που στηρίζει τους αγώνες και τα κινήματα και συγκρούεται με τα καπιταλιστικά συμφέροντα που υπηρέτησαν όλοι οι δεξιοί Δήμαρχοι σαν το Δημαρχόπουλο, χαρίζοντας τους πόρους της πόλης σε εργολάβους, επιχειρηματίες, κερδοσκόπους. Γιατί η δύναμη για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας έκλεψαν με τα μνημόνια είναι οι ίδιοι οι αγώνες που δώσαμε μαζί και τώρα θα τους δυναμώσουμε, με ισχυρή παρουσία μέσα στο δημοτικό συμβούλιο!
 
Η Ξάνθη τους...
 
Ο «Κλεισθένης» δεν είναι μια «προοδευτική τομή», όπως λέει η κυβέρνηση, αλλά, αντίθετα, βαθαίνει την εξάρτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον ασφυκτικό έλεγχο της κληρονομιάς των μνημονίων, της επιτήρησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών των περικοπών που επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ. Η απλή αναλογική συνοδεύτηκε με αύξηση του συγκεντρωτικού ρόλου των αρμοδιοτήτων του δημάρχου, που μπορεί πλέον να προχωρά, χωρίς καμιά έγκριση του δημοτικού συμβουλίου, σε σύναψη συμβάσεων με επιχειρηματίες!
 
Οι περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων που έφτασαν από το 2012 στο 60% ποτέ δεν αντιστράφηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αντίθετα, έγιναν θηλιά στο λαιμό των δημοτικών υπηρεσιών με αποτέλεσμα αφενός τη διαρκή μείωση προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων, την ανακύκλωση της ανεργίας, τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων και αφετέρου τη μείωση των κονδυλίων για την καθαριότητα, τη συντήρηση των σχολείων και των δημόσιων χώρων, την περικοπή των δομών κοινωνικής πρόνοιας και τη συρρίκνωση των παιδικών σταθμών, φορτώνοντας έτσι μεγαλύτερα βάρη στην οικογένεια και κατά συνέπεια στις γυναίκες.
 
Αυτές είναι οι συνέπειες των παλιών και νέων μνημονίων που εφαρμόστηκαν με ζήλο από το Δημαρχόπουλο. Στη διάρκεια της θητείας του, ο Δήμος Ξάνθης ήταν πράγματι ένας “Δήμος Πρότυπο” στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και στην αδιαφορία για τις ανάγκες του εργατόκοσμου της Ξάνθης. Πρωτοστάτησε στην καμπάνια του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και στην ισλαμοφοβική εκστρατεία ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων στη Θράκη για “εθνικούς” λόγους. Στήριξε όλες τις κομπίνες των εργοδοτών στα εργοστάσια της GMC, της ΣΕΚΑΠ, της Sunlight, σαν άξιος εκφραστής της κλίκας του Κοντού, που έφερε λουκέτα σε δεκάδες εργοστάσια και απολύσεις χιλιάδων εργατών.
 
Αντίθετα, κράτησε πάντα τα αυτιά του κλειστά στις διαμαρτυρίες των πολιτών σε θέματα που αφορούσαν την καθημερινότητά τους, όπως η έλλειψη χώρων αναψυχής, απασχόλησης και προσβασιμότητας, οι κλειστές παιδικές χαρές και το κολυμβητήριο, η άσχημη κατάσταση των πάρκων και των πεζοδρομίων, η μηδενική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, η απουσία δομών αστέγων-απόρων, κέντρων αναπήρων, κλπ. Υπ' ευθύνη του μάλιστα ο Δήμος Ξάνθης απέχει από τη Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση με πρόσχημα την έλλειψη κτιρίων. Τα λεφτά περισσεύουν για τις φιέστες του καρναβαλιού και των γιορτών παλιά πόλης, ενώ την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των παιδιών της εργατικής τάξης δεν έχει πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, το πρόβλημα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου χρονίζει, ιστορικά κτίρια όπως η Καπναποθήκη “Π” ρημάζουν. Όλη η πανέμορφη περιοχή της Σταυρούπολης αφέθηκε στην τύχη της, οι πολίτες των χωριών νιώθουν εντελώς απαξιωμένοι, ο κόσμος δεν έχει δουλειά, τα μαγαζιά κλείνουν το ένα πίσω απ’ το άλλο και μέχρι το καλοκαίρι βάζουν λουκέτο και τα παραρτήματα ΕΛΤΑ και Τράπεζας Πειραιώς.
 
Και ύστερα παριστάνουν τους επιτυχημένους διαχειριστές που προσπαθούν για το καλύτερο στα πλαίσια της “άσχημης οικονομικής κατάστασης της χώρας”. Πόσο πετυχημένους; Όσο οι πρώην συνεργάτες και συνοδοιπόροι του δήμαρχου στη ΝΔ, που βάζουν τώρα πλώρη για τη δημοτική αρχή: Ο Λύρατζης, που χρεοκόπησε την Αναπτυξιακή και ο Τσέπελης, που άφησε ένα φέσι 1εκ. ευρώ από παράνομες μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΞ, τα οποία φορτώθηκαν στους λογαριασμούς των δημοτών. Εν τέλει, είναι αυτοί οι πολιτικοί παράγοντες της Δεξιάς που διαχειρίζονται τις τύχες του Δήμου τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια.
 
...και η Ξάνθη μας
 
Απέναντι σε όλους αυτούς όμως υπάρχει η Ξάνθη των κινημάτων και της αντίστασης. Με τις μεγάλες γενικές απεργίες, όπως η 4 Φλεβάρη του '16 για το ασφαλιστικό, την απεργία διαρκείας των συμβασιούχων στο Δήμο το καλοκαίρι του '17 και των εργατών της Ροδόπης το Δεκέμβρη του '15, των δασκάλων και γονέων ενάντια στα κλεισίματα και την υποβάθμιση της μειονοτικής εκπαίδευσης και πρόσφατα την απεργία των καθαριστριών σχολικών κτιρίων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.
 
Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες της Ανταρσίας στην Ξάνθη δώσαμε με αυταπάρνηση τη μάχη του ΟΧΙ, διαδηλώσαμε μαζικά στον Έβρο το Γενάρη του '16 για ανοιχτά σύνορα, για να πέσει ο φονικός φράχτης, δίνοντας πολιτική έκφραση στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Την πρωτομαγιά του ίδιου χρόνου ενώσαμε τη φωνή της προσφυγιάς με το εργατικό κίνημα και πετύχαμε τη μετεγκατάστασή τους από την άθλια χωματερή του Χαλκερού. Δώσαμε όλες αυτές τις μάχες μαζί με τη μειονότητα. Παλέψαμε μαζί ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες. Συμβάλαμε στο κλείσιμο για δεύτερη φορά, πριν προλάβουν να ανοίξουν, των γραφείων-ορμητηρίων των δολοφόνων της Χρυσής Αυγής με μια μεγάλη διαδήλωση με συμμετοχή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, οχτώ πρωτοβάθμιων σωματείων, του φοιτητικού συλλόγου και όλης της αριστεράς. Στηρίξαμε τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος για δωρεάν σίτιση για όλους, κόντρα στις απολύσεις των εστιακών μαγείρων και ενάντια στις διώξεις αντιφασιστών φοιτητών από ακροδεξιούς καθηγητές.

Παλέψαμε σταθερά ενάντια στην καταπίεση της μειονότητας, απ' τον καιρό που τα αδέρφια μας ήταν κλεισμένα πίσω απ' τις μπάρες, που με μέτρα "διοικητικών οχλήσεων" το ελληνικό κράτος αφαίρεσε την ιθαγένεια από δεκάδες χιλιάδες πολίτες και που οι φασίστες επιδίωκαν με πογκρόμ κατά της μειονότητας να ωθήσουν σε πολεμική εμπλοκή τα Βαλκάνια. Υπερασπιζόμαστε πάντα το δικαίωμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας και απαιτούμε το σεβασμό των δικαιωμάτων της. Τα τελευταία χρόνια, με την ΚΕΕΡΦΑ βγήκαμε μπροστά και οργανώσαμε την απάντηση σε κάθε φασιστική πρόκληση. Ζούμε μαζί, στην Ξάνθη, την πιο φτωχή πόλη της χώρας (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) και αρνούμαστε να δεχθούμε ότι η μοίρα μας είναι να ψάχνουμε απεγνωσμένα δουλειά στο εξωτερικό για να μπορούμε να ζήσουμε και να θρέψουμε τα παιδιά μας. Γι' αυτό είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μέχρι τέλους τη μάχη ενάντια στη λιτότητα, τον εθνικισμό και το ρατσισμό.

 
Ορθώσαμε το ανάστημά μας ενάντια στα εθνικιστικά συλλαλητήρια με σύνθημα “Όχι στους Νονούς των Βαλκανίων – Οι εργάτες Βαλκανίων είναι αδέρφια μας” και επιμένοντας ότι είναι δικαίωμα των γειτόνων να έχουν όποιο όνομα θέλουν. Η συμφωνία των Πρεσπών δεν ήταν συμφωνία ειρήνης αλλά δυνάμωσε τις κραυγές του εθνικισμού για μεγαλύτερη επιβολή της Ελλάδας μέσω του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια. Ο κόσμος έφραξε το δρόμο στις υστερικές κραυγές των δεξιών και των ακροδεξιών κατά των γειτονικών λαών.
 
Συνεχίζουμε μαζί τη σύγκρουση με τους νεοναζί και το ρατσισμό. Συναντηθήκαμε με τους Τούρκους συντρόφους στα σύνορα για να καταγγείλουμε τις απελάσεις και τα βασανιστήρια προσφύγων από την αστυνομία, ακόμη και από παρακρατικές συμμορίες στον Έβρο. Η φετινή 16 Μάρτη ήταν σταθμός του διεθνούς κινήματος, απάντηση στο μακελειό στη Ν.Ζηλανδία. Στηρίζουμε την καμπάνια για την ισόβια καταδίκη των χρυσαυγιτών δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα.
 
Ήρθε λοιπόν η ώρα να συγκροτήσουμε και στην Ξάνθη μία αριστερή, αντικαπιταλιστική, αγωνιστική Δημοτική Κίνηση που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Να γίνουμε η ντουντούκα της αντίστασης, των συνδικάτων, του αντιφασιστικού κινήματος, της μειονότητας, των φοιτητών, των συλλόγων και τοπικών επιτροπών που δίνουν τη μάχη κόντρα στις πολιτικές της φτώχειας, της ανεργίας και του ρατσισμού μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Να μπορούμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες που συσπειρώνουν και ενισχύουν τα κομμάτια που αγωνίζονται, συνδέοντας τις μάχες με τα τοπικά συνδικάτα και τον κόσμο της γειτονιάς.
 
Μπορούμε να δώσουμε νικηφόρα τη μάχη των εκλογών ενάντια στα συμφέροντα της μειοψηφίας του πλούτου και στο Δήμο της Ξάνθης, της βιομηχανίας τουρισμού και διασκέδασης, των Τραπεζιτών που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ανάγκες, για να έχουμε δημοτικές υπηρεσίες, πρόνοια, πράσινο, καθαριότητα, πολιτισμό, αθλητισμό.
 
Παλεύουμε για την αντικαπιταλιστική εναλλακτική, κόντρα στη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε Δημάρχους-διαχειριστές της φτώχειας των πολλών και των μεγάλων συμφερόντων των λίγων.
 
Η έξοδος από την κρίση θα έρθει με τη δύναμη του εργατικού κινήματος και της νεολαίας, την αντικαπιταλιστική ανατροπή, διεκδικώντας την άμεση διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των Τραπεζών κάτω από εργατικό έλεγχο, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, τον αγώνα για ανοιχτά σύνορα ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, τους πολέμους και τους εξοπλισμούς.
 
Στο ψηφοδέλτιο μας βρίσκουν θέση αγωνιστές και αγωνίστριες που δώσαμε μαζί όλες αυτές τις μάχες και θα τις συνεχίσουμε, χωρίς συμβιβασμούς μέχρι τη νίκη!
 
Διεκδικούμε και παλεύουμε για :

  • Διαγραφή του χρέους των δήμων. Για να πάνε τα λεφτά στις ανάγκες μας, σε μόνιμους διορισμούς, σε παιδικούς σταθμούς, πράσινο και καθαριότητα.
  • Σταμάτημα των περικοπών του Κλεισθένη και του Καλλικράτη και ξήλωμα των παλιών και νέων μνημονίων. Χρηματοδότηση των δήμων από το κράτος και επιστροφή των πόρων και των επενδύσεων που περικόπηκαν όλα τα τελευταία χρόνια. Όχι ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα).
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες του Δήμου. Όχι στην ελαστική εργασία. Καμία παροχή δημοτικής υπηρεσίας από εργολάβους.
  • Δημόσιες και δωρεάν Δομές Υγείας και περίθαλψης, πρόνοιας και ψυχικής υγείας, που θα καλύπτουν τις ανάγκες όλων. Για ανασφάλιστους, πρόσφυγες και τοξικοεξαρτημένους. Να στηθεί αξιοπρεπής πρωτοβάθμια υγεία. Μαζικούς, μόνιμους διορισμούς στην Υγεία.
  • Καινούργια σύγχρονα σχολεία, με ολιγομελή τμήματα και όχι κλεισίματα και συγχωνεύσεις. Άμεσος διορισμός όλων των αναπληρωτών. Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά, χωρίς τροφεία. Να επιβάλουμε επαρκή χρηματοδότηση για οικοδόμηση και συντήρηση των σχολικών κτιρίων.
  • Νέες εργατικές και φοιτητικές κατοικίες, ανακαίνιση και συντήρηση των παλιών. Για να έχει κάθε εργατική οικογένεια, ντόπιοι, μετανάστες και Ρομά, αξιοπρεπή διαβίωση. Παύση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ούτε ένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Ξενώνες για τους άστεγους που να λειτουργούν ως πλήρεις δομές φιλοξενίας και όχι υπνωτήρια μόνο για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Χρηματοδότηση του γηροκομείου χωρίς τροφεία.
  • Δωρεάν δημόσιες-δημοτικές συγκοινωνίες με δρομολόγια που να καλύπτουν όλες τις γειτονιές και με συχνότητα που να βασίζεται στις ανάγκες του πληθυσμού και όχι στις εισπράξεις των ιδιωτών. Δωρεάν δημόσιοι χώροι στάθμευσης.
  • Ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας, αντιπλημμυρικά έργα και αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων .
  • Πολιτιστική δημιουργία. Κονδύλια για τον πολιτισμό. Ενίσχυση της δημοτικής βιβλιοθήκης, της πινακοθήκης και της φιλαρμονικής του Δήμου. Ελεύθερη και ακηδεμόνευτη καλλιτεχνική δημιουργία στην πόλη.
  • Πόλη φιλική σε όλους. Πλήρης προσβασιμότητα των αναπήρων σε δρόμους πεζοδρόμια, δημόσια και δημοτικά κτίρια.
  • Όχι εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου. Ελεύθεροι χώροι, χώροι πρασίνου και αναψυχής. Δημιουργία πεζοδρόμων και δικτύου ποδηλατοδρόμων. Για τον κόσμο της γειτονιάς και τους επισκέπτες της πόλης και όχι για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Ενάντια στην καταπίεση της μειονότητας. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, το σεβασμό στη γλώσσα και στην κουλτούρα της, το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς της ηγέτες και να διαχειρίζεται τη Βακουφική περιουσία. Δίγλωσσο νηπιαγωγείο με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για τους εκπαιδευτικούς της μειονότητας. Τέλος στο ρατσιστικό αποκλεισμό των εκπαιδευτικών από το ελληνόφωνο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων. Ο κόσμος της μειονότητας μεταναστεύει μαζικά και εργάζεται στις πιο σκληρές δουλειές σε όλη την Ευρώπη. Διεκδικούμε ισότιμη πρόσβαση στην εργασία.
  • Όχι στους πολεμικούς εξοπλισμούς και τον εθνικισμό. Έξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια. Οι εργάτες των Βαλκανίων και της Τουρκίας είναι αδέρφια μας.
  • Πόλη ανοιχτή στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Θέλουμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να ζουν σε σπίτια μέσα στην πόλη, με πλήρη πρόσβαση στην Υγεία την Παιδεία και όλες τις δημοτικές υπηρεσίες, με δικαίωμα ψήφου και στη Θράκη. Όχι στην ισλαμοφοβία. Σύνορα ανοιχτά - όχι φράχτη στον Έβρο.
  • Στη φυλακή οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Επιτάχυνση της δίκης. Ισόβια καταδίκη όλης της συμμορίας. Δικαιοσύνη για τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων. Κανένα γραφείο-ορμητήριο για τα τάγματα εφόδου στην Ξάνθη αλλά και πουθενά.
  • Να τσακίσουμε τον σεξισμό και τη γυναικεία καταπίεση. Η φετινή απεργιακή 8 Μάρτη είναι αγώνας σταθμός στην πάλη ενάντια στην καταπίεση των γυναικών. Διεκδικούμε ίση αμοιβή για ίση εργασία. Καμία απόλυση εγκύου. Καμία ανοχή στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις στην εργασία, στον δρόμο, στο σπίτι. Ανοιχτοί ξενώνες για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Δημόσιοι και δωρεάν ολοήμεροι παιδικοί σταθμοί σε κάθε γειτονιά και χώρο δουλειάς.
  • Υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ. Ενάντια σε ομοφοβία και τρανσφοβία. Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης. Δικαίωμα για όλους στην παιδοθεσία και αναδοχή. Αναγνώριση του επαναπροσδιορισμού της ταυτότητας του φύλου χωρίς προϋποθέσεις. Πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς. Δικαιοσύνη για το Ζακ Κωστόπουλο.

Ελάτε για να δώσουμε μαζί και τη μάχη των δημοτικών εκλογών.

Σας καλούμε να πλαισιώσετε, να στηρίξετε και να ψηφίσετε τη δημοτική κίνηση "Ανταρσία στην Ξάνθη" , για να ακουστεί δυνατά η φωνή των αγώνων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο.



Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης "Όμορφη Πόλη"
2/4/2019